Friday 5 December 2014

Så ansöker du om att få bygga ett attefallshus



Om du känner ett behov av ett extra hus eller någon annan byggnad på din tomt kan det vara intressant att utnyttja de nya attefallsreglerna så att du slipper ansöka om bygglov.Dessa nya regler trädde i kraft den 2 juli 2014 och förenklar uppförande av en komplementbostad till en befintlig bostad kraftigt.

Det första steget du behöver ta för att få tillstånd att uppföra ett Attefallshus tillverkare är att först fundera över hur stor byggnaden du planerar att uppföra behöver vara.För att attefallsreglerna ska kunna tillämpas får den totala byggnadsarean, alltså arean byggnaden upptar på tomten, vara maximalt 25 kvadratmeter. Denna area kan du dela upp på flera attefallshus. Du kan till exempel ha ett hus på 15 kvadratmeter och ett på 10 kvadratmeter utan bygglov. En annan aspekt som måste tas i akt är att höjden från mark till taknock får vara maximalt fyra meter. Du bör även fundera över attefallshusets placering då du faktiskt kan behöva ansöka om bygglov om du planerar att uppföra huset inom 4,5 meter från en tomtgräns. Användningsområdet för attefallshuset ska du också ha klart för innan du går vidare med processen.

Nästa steg är att sammanställa dina olika beslut. Du behöver göra en ritning över hur du planerar att huset ska se ut inklusive mått och dimensioner.Även en beskrivning av saker som hur attefallshuset ska användas krävs av byggnadsnämnden. Andra uppgifter som krävs är: ditt personnummer, namn och adress, fastighetens beteckning samt när arbetet ska påbörjas.

När du har planerat färdigt inför ditt attefallsbygge är det dags att göra en så kallad bygganmälan. Detta är en skriftlig anmälan som du skickar till byggnadsnämnden i din kommun. De vill ha din ritning och din beskrivning tillsammans med andra uppgifter som kan tänkas behövas. För att få reda på de exakta uppgifterna du behöver skicka in rekommenderar vi att du tar direktkontakt med byggnadsnämnden. Det är alltid lättare att skicka in rätt saker från början än att behöva vänta ut eventuell handläggningstid för att sedan skicka in en reviderad ansökan Bygglovsfria hus.

När du har skickat in din förhoppningsvis fullständiga ansökan är det bara att invänta besked från byggnadsnämnden. Om du skulle bli nekad att bygga ditt attefallshus finns det inte någon möjlighet att överklaga beslutet. Du kan dock göra en ny anmälan och hoppas att den blir godkänd. Det kan också hända att en granne inte godkänner ditt attefallshus placering eller utseende och då kan denne göra en anmälan till byggnadsnämnden som sedan bedömer fallet.

Om din anmälan blir godkänd och dina grannar inte har något att tycka till om kvarstår det bara att påbörja arbetet. Du väljer om du vill bygga ditt attefallshus själv, anlita en firma eller köpa ett nyckelfärdigt attefallshus – det har byggnadsnämnden inga bestämmelser för förutsatt att du bygger enligt de dokument du skickat in till dem.

Vi hoppas att du med denna artikel känner dig tryggare inför processen att ansöka om tillstånd att uppföra ett attefallshus. Vill du läsa mer innan du ger dig in i projektet rekommenderar vi att du läser på Boverkets hemsida eller tar kontakt med byggnadsnämnden i din kommun.

No comments:

Post a Comment