Tuesday 18 November 2014

Regler kring attefallshus



Attefallshuset är en form av byggnad som infördes den 2 juli år 2014. Reglerna kring dessa byggnader är relativt klar men i denna artikel vill vi ge dig en översikt över de olika reglerna och hur de påverkar dina planer på att bygga ett attefallshus.

Behövs bygglov för attefallshus?

Ett attefallshus får uppföras utan bygglov som ett komplement till en bostad med bygglov. Dock måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden för att du ska kunna påbörja bygget av ditt attefallshus. Detta innebär i praktiken att om du till exempel bor i en villa kan du uppföra ett extra bostadshus eller en annan form av byggnad på din tomt utan bygglov.

Arean för attefallshus

Ett attefallshus får ha en maximal byggnadsarea på 25 kvadratmeter. Byggnadsarea innebär den area som byggnaden tar upp på tomten – alltså inte den invändiga golvarean. Detta betyder att du kan utnyttja så mycket som möjligt av attefallshusets insida genom att t.ex. bygga ett sovloft för att maximera användningen av ytorna. Den maximala höjden från mark till taknock är fyra meter vilket är ganska generöst tilltaget och möjliggör för finesser som till exempel det tidigare nämnda sovloftet Bygglovsfria hus.

Placering av attefallshus

Ett attefallshus får byggas i närheten av ett redan existerande bostadshus. Dock måste tillstånd från grannarna erhållas innan ett attefallshus uppförs inom 4,5 meter från deras tomtgräns. Om grannarna inte ger tillstånd kan byggnadsnämnden bedöma i frågan. Om du vill anlägga ditt attefallshus inom 100 meter från hav, sjö eller vattendrag behövs ett särskilt tillstånd då det rör sig om ett strandskyddsområde.

Användningsområden för attefallshus

Det finns ett flertal användningsområden för attefallshus. Reglerna kring attefallshus är inte lika strikta som för friggeboden som inte får utnyttjas som en självständig bostad. Om du ska inreda ditt attefallshus som en självständig bostad måste det innehålla funktioner för matlagning, personlig hygien och förvaring. De vanliga regelverken för uppförande av bostadshus gäller även för attefallshus. Ett attefallshus som används som självständig bostad räknas som ett komplementbostadshus.
Om du planerar att använda ditt attefallshus i andra ändamål än som bostad räknas byggnaden som en komplementbyggnad. Det kan till exempel röra sig om ett attefallshus som används som växthus, verkstad eller bastu.
Sammantaget är reglerna för attefallshus ganska enkla och möjligheterna med denna typ av byggnad är många. Om du har tomtmark du inte utnyttjar kan det till och med vara en investering att anlägga ett attefallshus. Du kan till exempel hyra ut det om du inreder det som en bostad eller odla grödor om du väljer att bygga ett växthus. Det kan också ha en praktisk funktion som ett förråd där du kan förvara dina saker eller varför inte en bastu för din egen njutnings skull?
Vi hoppas att denna artikel gett dig en klarare bild av vilka regler som faktiskt gäller för Attefallshus tillverkare och hur du kan dra nytta av dem inför ditt husbygge. Observera att dessa regler kan ändras på sikt men se till att dra nytta av fördelarna med ett attefallshus så länge lagarna ser ut som de gör idag!

No comments:

Post a Comment